Ahvenanmaan Paf:in asema uudessa lainsäädännössä

Yksi hankalista kohdista rahapelilainsäädännön uudistuksessa on ”toisen suomalaisen” peliyhtiön eli Ahvenanmaalta käsin toimivat Paf:in asema.

Paf eli Ålands Penningautomatförening on toiminut Ahvenanmaan maakuntahallituksen luvalla jo vuodesta 1966. Kotimaakunnassaan yhteisön asema vastaa pitkälti Veikkauksen roolia muualla Suomessa merkittävänä kulttuurin, urheilun ja järjestötoiminnan rahoittajana.

Aikaisempina vuosikymmeninä rajanveto rahapeliyhtiöiden välillä oli varsin selvä: PAF:in pelit tulivat suomalaisille tutuiksi lähinnä ruotsinlaivoilta.

Online-rahapelaamisen käynnistyttyä vuosituhannen vaihteessa kuvio kuitenkin muuttui. Varsinkin nettipokeribuumi ja internet-vedonlyönti houkuttelivat pelaajia sivustolle myös Manner-Suomen puolelta. Yhtiön mainonta oli noina vuosina selkeästi Suomeen suunnattua.

Asiasta on käyty vuosien varrella useita vääntöjä. Keväällä 2005 Korkein oikeus totesi Paf:in toiminnan markkinoinnin osalta laittomaksi. Sisäministeriö teki yhtiöstä rikosilmoituksen vuonna 2006, ja Poliisihallitus puolestaan pyysi keskusrikospoliisilta selvitystä toiminnasta vuonna 2012.

Käytännössä toiminta on sittemmin jatkunut niin että mainonta on lopetettu, mutta yhtiö ottaa edelleen talletuksia vastaan myös Manner-Suomessa asuvilta. Tarkkoja lukuja rahamääristä ei ole saatavilla, mutta eräiden arvioiden mukaan jopa yli puolet Paf:in pelikatteesta tulee Manner-Suomesta. Osuus Veikkauksen ulkopuolelle suuntautuvasta suomalaisesta pelirahasta on huomattava, mahdollisesti noin neljännes.

Uudessa rahapelilainsäädännössä on kuitenkin kaksi merkittävää kirjausta, jotka toteutuessaan tulevat muuttamaan tätä vallitsevaa käytäntöä. Ensinnäkin keskeisessä roolissa uudistuksessa on Veikkauksen kanavointikyvyn vahvistaminen, ja tärkeimpänä keinona tässä ovat rahansiirtojen estot eli maksublokit.

Toteutuessaan ne todennäköisesti estäisivät rahansiirrot mannersuomalaisista pankeista myös Paf:in pelitileille, ja mahdollisesti myös voittojen kotiuttamisen. Tämä olisi merkittävä taloudellinen menetys saarimaakunnan edunsaajille.

Toinen kirjaus vuoden 2021 talousarvioesitystä koskevassa hallituksen pöytäkirjassa kuuluukin seuraavasti: ”Maksuliikenne-estojen toteutuessa Ahvenanmaahan liittyvä kysymys ratkaistaan
hallitusneuvotteluissa sovitun mukaisesti
.”

Tämä hieman epämääräinen kirjaus on herättänyt runsaasti kysymyksiä. Arveltu on että se käytännössä tarkoittaisi rahojen kompensaatiota Ahvenanmaalle valtion budjetista. Kyse on jopa kymmenistä miljoonista euroista.

Ilmeisesti asiasta on ainoastaan suullinen sopimus hallituspuolueiden kesken, sillä tietopyynnöistä huolimatta mitään asiakirjaa ei ole kyetty toimittamaan. (Asiaa on selvittänyt muun muassa Antti Koivula, jonka valtioneuvoston kansliaan tekemän tietopyynnön vaiheita voi seurata tästä Twitter-ketjusta.)

Tässä vaiheessa ollaan siis osin spekulaatioiden varassa. Selvää on että hallituspuolueista etenkin RKP puolustaa Ahvenanmaan etuja. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi Iltalehden haastattelussa että Suomen hallitus ei voi sanella asiassa yksipuolisesti.

Paf itse on yhtiön viestinnässä vastustanut maksublokkeja. Toimitusjohtaja Christer Fahlstedt on esittänyt että muiden EU-maiden kaltainen lisenssijärjestelmä paras keino sekä tuottojen turvaamisen että peliongelmien ehkäisemisen kannalta.

Rahansiirtojen estoista ei vielä ole lopullista päätöstä. Paljon riippuu myös teknisistä yksityiskohdista, eli siitä kuinka helppoa blokkien kiertäminen pelaajille on.