Lakiesitys lausuntokierrokselle 7.1.2021

Sisäministeriö on 7.1.2021 lähettänyt lausuntokierrokselle esityksensä arpajaislain uudistamisesta. Sisältö on pitkälti ennakoidun mukainen. Esitys sisältää pakollisen tunnistautumisen, säädöksiä automaattien sijoitteluun, markkinoinnin tiukennuksia sekä paljon puhut maksuliikenteen estot eli maksublokit. Lisäksi Veikkaukselle avautuu mahdollisuus kansainväliseen liiketoimintaan (B2B).

Luonnos Hallituksen esityksestä eduskunnalle on luettavissa kokonaisuudessaan pdf-muodossa tämän linkin kautta.

Esityksen kritiikkiä

Lakiesitys on kerännyt ainakin Twitterin puolella enemmän kritiikkiä kuin kiitosta. Huomiota on kiinnitetty ainakin seuraaviin maksublokkien suuriin kustannuksiin pankeille ja maksupalvelujen tarjoajille.

Vaikka toteutuneet lukemat ovat arvailua, on mahdollista että järjestelmän toteutus- ja ylläpitokustannukset ylittävät Veikkauksen tuottojen kasvun.

Epäilty on myös lain vaikutuksia peliongelmien vähentämiseen. Hajasijoitetut automaatit jäävät pääosin edelleen paikoilleen, ja pakollinen tunnistautuminen karsinee enemmän satunnais- kuin riskipelaamista.

Lisäksi hieman hämmennystä on herättänyt esityksen muotoilu koskien Ahvenanmaan Pafia. Ilmeisesti blokki kohdistuisi rahapeliyhtiöihin jotka markkinoivat Manner-Suomeen. Paf:ilta tämä on kielletty jo aiemmissa ratkaisuissa.

Saattaa siis olla että Manner-Suomesta käsin on jatkossakin mahdollista pelata Paf:ille, kunhan markkinointia ei harjoiteta. Käytännössä nykytilanne siis säilyisi tältä osin? Tämä luonnollisesti vesittäisi maksublokkeja, sillä Ahvenanmaan osuus Veikkauksen ulkopuolelle suuntautuvasta pelaamisesta on edelleen huomattava.